Kullanıcıların arama motorlarında yapmış oldukları aramalar gün geçtikçe farklı bir boyuta taşınıyor. Öyle ki kullanıcılar yazılı aramalardan sesli aramalara geçiş yaparak daha kısa sürede sonuca ulaşmak istiyor. Özellikle yerelde sesli aramaların artışı her yıl ön plana çıkıyor. 2018 Yılı Arama Motoru İstatistikleri içerisinde önemli bilgiler yer alıyor.
NOT: Arama motoru denilince akla Google gelse de Bing, Yandex, Baidu, DuckDuckGo gibi farklı arama motorları da piyasada paya sahipler.
2018 Yılı Arama Motoru İstatistikleri ve Veriler
Google, SEO uzmanları için en büyük oyun alanıdır. Ancak diğer arama motorlarını da unutmamak gerekir.
1. Google, 2018’de tüm masaüstü aramalarının %73.28'ini oluşturdu.
Google dünyanın en popüler arama motoru olsa da diğer arama motorları pazar payı artırmaya devam ediyor. Nitekim 2018 yılı içerisinde masaüstü aramalarda Google %73,28'lik paya sahipken diğer arama motorları %26,72'lik bir paya sahip durumda.
Bu noktada Çin'in popüler arama motoru Baidu , %13,19 küresel paya sahip ve en popüler ikinci arama motoru olarak listeleniyor.
Microsoft'un sahibi olduğu ve işlettiği Bing , 2018'de% 7.85 pazar payıyla dünyanın en popüler üçüncü arama motoru olmayı başardı.
2. Mobil aramaların %96'sı Google kullanılarak yapıldı.
Akıllı telefon kullanımının artmasıyla birlikte kullanıcıların arama şekilleri de değişim gösteriyor. Öyle ki kullanıcıların yaklaşık %55'lik bir kısmı mobil aramaları kullanırken, yapılan mobil aramaların %96'sı Google üzerinden gerçekleşiyor. İkinci sırada ise Bing arama motoru yer alırken, Yandex üçüncü sırada yer alıyor.
3. Yetişkinlerin %44'lük Kısmı Mobil Tarayıcıları Tercih Etti.
2018 yılında yapılan bir ankette özellikle ABD'deki yetişkinlerin %44'ü aramalar için mobil tarayıcıları tercih etti. Öyle ki bu aramaların yüzde 18'i ana ekrandaki arama penceresi üzerinden gerçekleşirken %16'sı sesli aramalar olarak gerçekleşti.
4. Kullanıcıların %70-80'i sponsorlu arama sonuçlarını görmezden geliyor.
Arama sonuçlarında yer alan sponsorlu arama sonuçları çoğu kullanıcı tarafından yok sayılıyor. Sponsorlu arama sonuçlarının %70-80'lik bölümü güvensiz bulduğu gerekçesiyle bunları gereksiz görüyor.
5. Google'a ulaşılamadığında internet trafiğinde %40'lık bir düşüş görüldü .
Google 2013 yılında yaklaşık 5 dakikalık bir kesinti yaşadı. Burada kesintiden daha önemli olan nokta küresel internet trafiğinin yaklaşık %40'lık bir düşüş yaşaması oldu. Bu da bizim özellikle Google arama motoruna karşı ne kadar bağımlı olduğumuzu gösteriyor.
6. Kullanıcıların %21'i birden fazla arama sonucuna tıklıyor.
2018 Yılı Arama Motoru İstatistikleri içerisinde en çok dikkat çeken noktalardan birinin de kullanıcılarında birden fazla arama sonucuna tıklamak olduğunu görüyoruz. Arama motorlarında arama yapan her 5 kullanıcıdan 1'i sonuçlarda aradığını bulabilmek için birden fazla linke tıklıyor. Bu da sadece ilk sıranın değil özellikle ilk 3 sıra olmak üzere ilk sayfanın önemini ortaya koyuyor.
7. Arama motorları, içerik sitelerine sosyal medyadan %300 daha fazla trafik çekiyor.
Sosyal medya tek başına çok güçlü mecra olmasına rağmen hala arama motorları, kullanıcılara bilgiye ulaşmada en etkili araç. 2018 Yılı Arama Motoru İstatistikleri içerisinde yer alan bilgilerde arama motorlarının içerik sitelerine gönderdiği trafik, sosyal medyadan gelen trafikten %300 daha fazla.
8. Kullanıcıların %60'ı ilk üç arama sonucundan birini tıklıyor.
Arama motorlarında yapılan aramalarda kullanıcılar ilk olarak ilk 3 sıradaki sonuca tıklıyor. İlk 3 sıradaki sonuca tıklayın kullanıcıların oranı da yabana atılacak gibi değil. İnternet kullanıcılarının %60'ı ilk 3 sıradaki sonuçlara tıklayarak sonuca ulaşmaya çalışıyor.
9. Aramaların %50'si dört veya daha uzun kelimelerden oluşuyor.
HubSpot tarafından yapılan araştırmalarda kullanıcıların %50'lik bölümünün dört ve daha üzeri kelime ile arama yaptıkları ortaya koyuluyor.
Her zaman dediğimiz gibi uzun kuyruk anahtar kelimeler aramaların için büyük önem arz ediyor ve önemli bir potansiyel içeriyor.
10. Google algoritması yılda 400'den fazla güncelleme alıyor.
Google arama motoru, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve daha iyi sonuçlar vermek için yıldan 400'ün üzerinden güncelleme gerçekleştiriyor. Bunların çok büyük bir bölümü kullanıcılara açıklanmazken, bazı güncellemelerde resmi olarak duyurulabiliyor.
11. Google aramalarının %20’si ilk defa arandı.
Google üzerinden yapılan aramaların %20'si ilk defa yapılıyor. Kullanıcılar yaptıkları aramalarda farklı terimleri kullanarak çoğu zaman benzersiz aramalar gerçekleştiriyor.
12. 5 kullanıcıdan 4'ü yerel aramalar gerçekleştiriyor.
Her 5 tüketiciden 4'ü aramalarını yerel olarak gerçekleştiriyor. Yerel mağazalar, adresler gibi aramalar için kullanıcılar arama motorlarını kullanıyor.
13. Mobil kullanıcıların %50'si yerel arama yaptıktan sonra bir mağazayı ziyaret ediyor.
Mobil cihazlar üzerinden yerel arama gerçekleştiren kullanıcıların %50'si aramaların ardından mağazaları fiziksel olarak ziyaret ediyor. Bu noktada mağazaların Google Business üzerinden adres eklemelerinin önemini anlamış oluyoruz.
Masaüstünden gerçekleşen aramalarda ise fiziksel mağaza ziyareti oranı %34'e düşüyor.
14. Yerel aramaların %18'i satın alma ile sonuçlanıyor.
Kullanıcılar tarafından yapılan yerel aramaların %18'i atın alma ile sonuçlanırken, yerel olmayan aramalarda bu oran %7'de kalıyor. Bu nedenle sayfalarınızı yerel aramalar için optimize etmek oldukça önemli bir husus.
15. Kullanıcıların %75'i konumlarına göre özelleştirilmiş reklamları tercih ediyor.
Yapılan bir anketin sonuçlarına göre kullanıcıların %75'i kendilerine gösterilen reklamların yerel olmasını tercih ediyor ve bu reklamları daha çekici, faydalı buluyor.
16. Kullanıcıların %54'ü yerel lokasyonda iş saatleri arıyor.
Yerel arama yapan kullanıcıların %54'ü yaptıkları aramalarda X bir mağazanın çalışma saatlerini arıyor. Yine kullanıcıların %53'ü mağazalara yol tarifi ararken, %45'i de bir mağazanın var olup olmadığını arıyor.
17. Akıllı telefon kullanıcılarının %51'i arama yoluyla yeni bir ürün, mağaza keşfetti.
Mobil arama yapan kullanıcıların %51'i tesadüfen yeni ürün, mağaza keşfetti. Bu noktada mobil uyumlu web sayfaların önemini de anlıyoruz. Yerel ve mobil uyumlu web sayfalar sayesinde yeni bir müşteri kazanma ihtimaliniz %51 olarak karşımıza çıkıyor.
Lokal SEO Hizmeti almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.
18. Kullanıcıların %92'si, yerel arama sonuçlarında ilk sayfasında bir işletme seçiyor.
Arama motorlarında arama gerçekleştiren kullanıcıların %92'si yerel aramalarda ilk işletmeyi tercih ediyor. Arama sonuçları veya harita sonuçlarında listelenen ilk işletme olmak bu anlamda önemli oluyor.
19. Google aramalarının %46'sı yereldir.
2018 yılı arama motoru istatistiklerine göre Google üzerinden yapılan aramaların %46'sı yerel coğrafi parametreleri içeriyor. İşletmelerinizin lokal SEO optimizasyonunun önemini de böylelikle anlamış oluyoruz.
20. Yerel aramalar, mobil aramalardan %50 daha hızlı büyüyor.
2018 yılı istatistiklerine göre yerel aramalar, mobil aramalara göre %50 daha hızlı büyürken, Lokal SEO giderek önem kazanmaya başlıyor. Bunun altındaki en önemli etken Google'ın yerel harita reklamlarına verdiği önem görülebilir.
21. Online reklamcılık, 2020 yılına kadar TV reklamlarından %70 daha büyük pazar haline gelecek.
Online reklamcılık son yıllarda giderek büyürken bu büyümenin 2020 yılında %70'i geçeceği tahmin ediliyor. Yani 2020 yılından itibaren online reklamcılık TV reklamcılığından daha büyük bir pazar haline gelecek.
22. Kullanıcıların %82'si olumsuz eleştiriler arıyor.
Kullanıcılar yaptıkları aramalarda bir ürünü satın almadan önce fikir sahibi olmak istiyor. Bunun için de genellikle olumsuz yorumları arayarak ürün hakkında bilgi alıyor. Kullanıcıların %82'si bir ürün, konu hakkında olumsuz yorumlara bakıyor.