Her yıl yayınlanan
Küresel Dijital Rapor, geçtiğimiz günlerde 2019 yılı içinde yayınlandı.
We Are Social ve
HootSuite tarafından yayınlanan verilerde Türkiye'nin dijital dünyadaki konumunu ele alacağız.
2019 Küresel Dijital Rapor - Dünya
Öncelikle genel olarak dünyanın dijitale yaklaşımını ve yatkınlığını ele alalım ve değerlendirelim. 7,5 milyarı aşan dünya nüfusunun yüzde 57'lik bir kısmı interneti aktif olarak kullanıyor. Diğer taraftan dünya nüfusunun yüzde 45'lik bir kısmının sosyal medyayı (
Facebook,
İnstagram,
Twitter,
Pinterest,
Youtube,
Tumblr,
Snapchat,
Linkedin gibi) aktif olarak kullandığı da rapor dikkat çeken bir başka ayrıntı.
2019 Küresel Dijital Raporu - Türkiye
Küresel dijital rapor, Türkiye'de tıpkı dünya gibi dijital ortama uyum sağlama konusunda oldukça başarılı. Ülkemizde internet kullanımı ve sosyal medya kullanımı oldukça yaygın durumda. Nüfusun yarısından fazlasının sosyal medya kullandığını, yine sosyal medya kullananların yarısından fazlasının mobil sosyal medya kullandığını söyleyebiliriz.
Verilerde de görüldüğü üzere Türkiye nüfusu 80 milyonu aşmış durumda. Ülke nüfusunun yüzde 93'ü mobil aboneliğe sahip. Ayrıca nüfusun yüzde 72'lik gibi büyük bir kısmı internet kullanıcısı olarak etiketlenmiş ve bu kullanıcılarında da yüzde 63'ü yani 52 milyon kişi sosyal medya kullanıcısı. Bu kullanıcıların yüzde 53'ü yani 44 milyon kişi sosyal medyayı mobil olarak da kullanıyor.
Özetle ülke nüfusunun 3/4'lük kısmı interneti aktif olarak kullanıyor. Nüfusun yarısından fazlası da mobil sosyal medya kullanıcısı konumunda.
Küresel dijital raporda dikkat çeken bir başka veri de sesli aramaları kullanan kişi sayısı. İnterneti aktif olarak kullanan 59 milyon kişinin yüzde 44'lük kısmı sesli aramaları ve sesli komutları kullanıyor. Yine internet ve mobil kullanıcılarında yüzde 12'lik kısmı
Uber,
BiTaksi,
İTaksi gibi araç çağırma uygulamalarını aktif olarak kullanıyor. Son yıllarda kullanımı oldukça yaygınlaşan reklam engelleme uygulamalarının Türkiye'deki kullanım oranları yüzde 46'ya kadar çıkmış durumda. Türkiye'de VPN kullanımı ise yüzde 35 seviyelerinde.
Ülkemizde internet kullanıcılarının yüzde 96'sı online olarak video izliyor. Yine internet kullanıcılarının yüzde 43'lük kısmı TV içeriklerini internet üzerinden izlemeyi tercih ediyor. İnternet kullanıcılarının yüzde 36'sı online olarak canlı oyun oynamayı tercih ediyor. Yüzde 27'lik internet kullanıcısı da online oyunları izlemeyi tercih ediyor. İnternet kullanıcılarının yüzde 16'sı da online olarak yayınlanan e-spor müsabakalarını izliyor.
Türkiye'nin e-ticaret verilerine bakacak olursak da 39,30 milyon kişinin online olarak alışveriş yaptığını görüyoruz. Bu rakam geçen yıla göre yüzde 2.6 oranında artmış. Türkiye nüfusunun yüzde 48'i e-ticareti en az bir kere kullanmış durumda. E-ticaret istatistiklerinde ise tüketim ürünleri 5.955 milyar dolarlık bir hacme sahip. Bu rakam geçtiğimiz yıla oranla yüzde 1.4 artışa sahip. Diğer taraf e-ticarette tüketim ürünlerini tercih edenlerin yıllık gelirleri ortalama 152 dolar olarak karşımıza çıkıyor. Burada ise bir önceki yıla bazla bir düşüş söz konusu.
Türkiye'de sosyal medya kullananların istatistiklerine baktığımızda ise
Youtube yüzde 92'lik dilimle en çok kullanılan sosyal ağ olarak karşımıza çıkıyor.
İnstagram yüzde 84 ile ikinci sırada yer alyır. Mesajlaşma uygulamalarında ise
Whatsapp yüzde 83'lük kullanımıyla ilk sırada yer alıyor. Facebook Messenger ise yüzde 57'lik pay ile ikinci sırada yer alıyor. Türkiye'de en az kullanılan sosyal ağ yüzde 12 ile Badoo, mesajlaşma uygulaması ise yüzde 13 ile Line olarak karşımıza çıkıyor.