İnternet kullanan herkes günde en az bir kere arama motoru kullanıyor. Internet Live Stats tarafından yayınlanan dünyada internet kullanımı istatistiklerine göre yaklaşık 3,5 milyar internet kullanıcısı ve 1,15 milyardan fazla web sitesi mevcuttur. Bu sitelere ait 50 trilyondan fazla web sayfası olduğu tahmin edilmektedir. Her biri farklı bir siteye ait olan bu sayfalar, internetteki tüm içerikleri oluşturmaktadır.
Bir gazetenin internet sitesinde yayınlanan haberden tutun da en çok kullanılan sosyal medya sitelerinden birisi olan Facebook’ta oluşturulan bir profile kadar her adres (URL) bir web sayfasıdır. Trilyonlarca web sayfasında bir markanın tanıtım yazısından, bir ürünün sipariş edilebileceği sayfaya kadar neredeyse her içeriği bulabilirsiniz.
İnternette bu kadar çok web sayfası olmasının avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. İhtiyaç duyduğunuz herhangi bir şeyi içeren web sayfalarının sayısının fazla olması çeşitlilik sağlarken, aynı zamanda hangisinin işinize en çok yarayacağını bulmak zaman maliyetini de beraberinde getirmektedir.
İşte internetin teknolojisinin son kullanıcıya en çok ulaşılabilir olduğu yıllarda artan web sitesi sayısı insanlara çeşitlilik sunduğu gibi beraberinde “Peki benim ihtiyacımı karşılayabilecek en iyi web sayfasını nasıl bulabilirim?” veya “Acaba bulduğum web sayfalarından daha iyi bir web sayfası olabilir mi?” gibi soruları da beraberinde getirmiştir.
Tüm bu sorular insanların aradıkları sayfaları kolayca bulabilecekleri bir araç ihtiyacını oluşturmuştur. Bu ihtiyacı karşılamak için ise başta Google, Yandex, Yahoo! Ve Bing olmak üzere çeşitli arama motorları geliştirilmiştir. Özellikle dünyanın en çok kullanılan arama motoru olan Google bu ihtiyacı neredeyse tamamen karşılayabilmektedir.
Arama Motoru Nedir?
Arama motoru, internet kullanıcılarının ihtiyaç duyduğu herhangi bir bilgiyi içeren en iyi web sayfalarını arayabildiği sistemdir. İhtiyaç duyulan şey bir markanın web sitesi, bir kişinin sosyal medya sitesindeki profili, yerel bir haber, bir ürün veya hizmet ya da akademik makale olabilir.
Arama Motoru Nasıl Çalışır?
Standart bir arama motoru temel olarak 3 aşamada çalışır:
Web robotu, arama motoru için web sayfalarını bulur, tarar ve içerikleri ile birlikte arama motorunun dizinine yani veri tabanına kayıt eder.
Arama motoru kullanıcısı, arama motorunun kullanıcı ara yüzünde (Örneğin: https://www.google.com.tr/) ihtiyaç duyduğu şeyle ilgili anahtar kelime girerek arama yapar.
Arama motoru, kullanıcının aradığı anahtar kelime ile ilgili olan web sayfalarını filtreler, sıralama faktörlerine en uygun olan sayfa en üstte yer alacak şekilde sıralar.
Arama Motoru Ne İşe Yarar?
Bir internet kullanıcısının ihtiyaç duyduğu herhangi bir şeyi içeren tüm web sayfalarını kendi imkanları ile bulması neredeyse imkansızdır. Eğer bulabilse bile hangisinin en iyi olduğuna karar vermek için hepsini tek tek değerlendirmesi mümkün olmayacaktır.
Bu yüzden arama motorları tüm bu işlemleri şaşırtıcı hızlarda ve doğrulukta yapmaktadır. İnternet kullanıcılarının tek yapması gereken arama motoruna aradıkları şeylerle ilgili anahtar kelimeler yani tüyolar vererek arama yapmaktır.
En Çok Kullanılan Arama Motorları Nelerdir?
Tüm dünya genelinde %80.47 kullanım oranı ile Google en çok kullanılan arama motorudur. Google’ı %7.15 ile Bing takip etmektedir. Baidu ve Yahoo ise sırasıyla %5.59 ve %5.55 kullanım oranları ile Google ve Bing’i takip etmektedir.
Google aynı zamanda Türkiye’de de en çok kullanılan arama motorudur. Yandex Türkiye’de ki arama motoru kullanıcılarına büyük yatırımlar yapsa da henüz elle tutulur bir başarı elde edememiştir.
Google’ın bu kadar çok kullanılmasının en önemli nedeni en hızlı arama motoru olması ve doğru sonuçlar baz alındığında en iyi arama motoru olmasıdır.
En İyi Arama Motoru Hangisi?
Arama motorları kullanıcı sayılarına göre kıyaslandığında açık ara lider görünen Google aynı zamanda dünyanın en iyi arama motoru olarak tanımlanabilir. Google’ın diğer arama motorlarından çok daha gelişmiş olan algoritması sayesinde üstün bir kullanıcı deneyimi sunması en iyi unvanına sahip olabilmesinin en önemli sebebidir. En iyi sıralaması yapılacak olursa Google’ın hemen ardından Bing, Yahoo! Search, Baidu, Ask, Aol Search, DuckDuckGo, WolframAlpha, Yandex, WebCrawler, Search, dogpile, ixquick, excite ve Info gibi arama motorları gelmektedir.
Arama Motoru Optimizasyonu
Eğer bir web sitenizin anahtar kelimelerinizde ilk sıralarda yer almasını istiyorsanız SEO sayfamızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.