Dünyanın en popüler
CMS (
İçerik Yönetim Sistemi) olan ve internet üzerinde milyonlarca web sitesinde kullanılan
Wordpress, yüzdesel olarak internet ortamındaki sitelerinde ortalama yüzde 30'luk kesiminde kullanılmaktadır. Önemli bir destek sistemi olması, hemen her konuda eklentiler ile veya kodsal yapı ile çözüm şansı gibi avantajları kullancılar tarafından önemli bir kriter olarak nitelendirilmektedir.
Diğer hazır sistemlere ve özel yazılımlara nazaran daha kolay yönetilebilir olması, SEO eklenti desteği gibi konulardaki rahatlığı nedeniyle de öne çıkmaktadır. Elbette avantajlı yönleri üstün olsa da bazen yaptığınız çalışmaları etkileyecek hatalar ile karşılaşabilirsiniz. Peki sitenize zarar verebilecek ve yaptığınız SEO çalışmalarını olumsuz etkileyebilecek olan Wordpress hataları nelerdir?
500 Dahili Sunucu Hatası
Sık sık karşılaştığımız ve genel bir hata olan 500 Hatası, "
Bir web sitesinin sunucusuyla ilgili nedeni bilinmeyen bir sorun olduğunun göstergesidir." Genellikle genel dizinde yaşanan bir sorun nedeniyle ortaya çıkmaktadır.
Sitenin SEO çalışmalarını nasıl etkiler?
Web sitenizde bu hata ile sıkça karşılaşmanız, sitenizin arama motoru nezdinde de zarar görmesine neden olacaktır. Unutmayın ki kimse sık sık hata aldığı bir siteye girmek istemez.
500 Hatasını Nasıl Tespit Ederim?
500 hatasını tespit edebilmek için
Google Search Console'a girdikten sonra sol menüden
Tarama -
Tarama Hataları kısmına girmeniz yeterlidir. Burada 500 hatası veren URL'leri görebilirsiniz.
404 Bulunamadı Hatası
Yine çok sık karşılaşılan hatalardan biri olan
404 Hatası, ziyaretçilerin mevcut olmayan veya daha önce var olan sonradan silinmiş bir sayfaya erişmeye çalıştığında ortaya çıkmaktadır. Yani mevcut olmayan bir sayfanın ziyaret edilmek istenmesiyle ortaya çıkmaktadır.
Örnek hata:
https://www.motionb.com/afssaf
Sitenin SEO çalışmalarını nasıl etkiler?
Her ne kadar teknik bir
SEO hatası olarak tanımlanmasa da sitenizin trafiğini etkileyebilir ve sitenizin itibarını sarsabilir. Sürekli artan 404 hataları sıralama düşüşlerine de neden olur. Kısa dönemde çok acil bir sorun olmasa da uzun dönemde önemli sorunlar yaratabilir.
404 Hatasını Nasıl Tespit Ederim?
Yukarıda 500 hatasında belirttiğimiz gibi Search Console hatalarından faydalanabilirsiniz. Ayrıca üçüncü parti SEO araçlarından da yararlanabilirsiniz.
Tarama Hataları
Tarama hataları genel olarak yazılım tarafıyla ilgili bir sorundur. Genel olarak
Robots.txt dosyası üzerinde bir değişiklik yaparken veya
SEO eklentisi üzerinde bir değişiklik yaparken sitenizin belirli kısımlarına arama motorlarının erişimini engeller ve indekse kapatabilirsiniz. Bu da çok önemli sorunlar yaratabilir. Düşünün ki en çok trafik alan sayfanız artık Google tarafından indekslenmiyor.
Sitenin SEO çalışmalarını nasıl etkiler?
Tarama hatalarının temel kaynağı arama motoru indeksine kapatma olması nedeniyle yaptığınız
SEO çalışmaları da olumsuz etkilenecek ve trafiğinizi büyük ölçüde kaybetmiş olacaksınız. Bu nedenle bu tür işlemleri yaparken dikkatli olmalısınız ve belirli aralıklarla kontrol gerçekleştirmelisiniz.
404 Hatasını Nasıl Tespit Ederim?
Tarama hatalarının kontrolünü
Search Console üzerinden gerçekleştirebileceğiniz gibi manuel olarak da yapabilirsiniz. İndeks almadığını düşündüğünüz sayfanın kaynak kodlarını kontrol ederek
"Noindex" kodunu aratabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise robots.txt dosyanızı kontrol edebilirsiniz. Yine Google üzerinde
"site:siteadresi.com" şeklinde arama yapabilir ve indekslenmeyen sayfalarınızı kontrol edebilirsiniz. Son olarak da SEO eklentisi kullanıyorsanız ayarlarının doğru olduğundan emin olunuz.
502 Sunucu Hatası
SEO çalışmalarınızda etkisi çok büyük olmasa da zaman zaman karşılaşılan 502 hatası, yoğun ve uzun süren hatalarda olumsuz etki yaratabilir. 502 hataları
Ağ Geçidi Hatası olarak da adlandırılmaktadır. Aynı zamanda
Geçici Hata olarak da bilinir.
502 Hatası Nedenleri
Sitenize virüs bulaşması, işletim sisteminizdeki hatalar, kötü niyetli programlar nedeniyle bu hata ile karşılaşabilirsiniz.
Hataları Kontrol Altında Tutmak İçin Bazı İpuçları
- Belirli periyotlarda Search Console üzerinden kontrollerinizi sağlayın.
- Sorunları hızlı bir şekilde bulabilmeniz ve düzeltebilmeniz için sitenizin URL'sini düzenli aralıklarla kontrol etmeye devam edin.
- Sitenin site haritalarını her zaman Google Search Console'a gönderin, böylece web siteniz site haritalarınızı tanıyan arama motorlarından dışarıda kalmaz.
- Robots.txt dosyasını doğru yapılandırdığınızdan emin olun.
Sonuç
Sonuç olarak web siteniz üzerinde yaptığınız çalışmaları olumsuz etkileyebilir. Özellikle hazır CMS sistemlerde bu hatalar ile sık sık karşılaşabilirsiniz. Bu hatalar yapmış olduğunuz son değişikliklerden, eklentilerden veya kod parçacıklarından kaynaklanabilir.
Wordpress SEO çalışmalarınıza olumsuz etki edebilecek durumları kontrol altında tutabilmek için düzenli olarak gerekli kontrolleri sağlamanız yeterlidir.