Dünya genelinde 3.5 milyardan fazla internet kullanıcısı ve 1.15 milyardan fazla web sitesi mevcuttur. Bu web sitelerine ait web sayfalarının tahmini sayısı ise 50 trilyondan fazladır. İnternetteki tüm içerikleri bu web sayfaları oluşturmaktadır. Bu yüzden arama motorlarından bahsetmeden " SEO Nedir " sorusuna yanıt vermek mümkün değildir.
İnternette trilyonlarca web sayfasının olması kullanıcılara çeşitlilik sağlama avantajına ek olarak pek çok dezavantajı da beraberinde getirmektedir. Bir insanın kendi imkanları ile internetteki tüm web sayfalarını tespit etmesi, değerlendirmesi ve en iyisinin hangisi olduğuna karar vermesi mümkün değildir.
İnternet kullanımının büyük bir hızla artmaya başladığı yıllarda, tüm bu işlemleri insanlar için yapabilecek bir sistem ihtiyacı oluşmuştur. Bu sistem ihtiyacının karşılanması için de günümüzde neredeyse herkesin kullandığı web arama motorları geliştirilmiştir. Böylece SEO yani arama motoru optimizasyonu ortaya çıkmıştır.
Arama Motoru Nedir?
Arama motoru, internet kullanıcılarının ihtiyaç duyduğu herhangi bir bilgiyi içeren en iyi web sayfalarını arayabildiği sistemdir. İhtiyaç duyulan şey bir markanın web sitesi, bir kişinin sosyal medya sitesindeki profili, yerel bir haber, bir ürün veya hizmet ya da akademik makale olabilir.
Arama motorları, insanlara internette aradıklarını hızlı, kolay ve ücretsiz bir şekilde bulma imkanı sağlar. Sağladıkları bu kolaylıklar karşılığında da kendi kullanıcı kitlelerini kazanırlar. Örneğin sadece ülkemizde 44 milyona yakın kişi tarafından kullanılan arama motoru Google, web sitelerine ziyaretçi çekmek isteyenlere ücretli reklam alanları satarak gelir elde etmektedir.
SEO Nedir?
SEO nedir sorusunun en temel cevabı şu şekilde verilebilir; "Bir web sayfasını arama motorunun sıralama faktörlerine yani algoritmasına en uygun hale getirmek için yapılan geliştirmelerdir."
Arama motoru, bir kullanıcı anahtar kelime girerek arama yaptığında, algoritmasına en uygun olan web sayfalarını ilk sıralarda gösterir. İlk sıralarda çıkan web sayfaları ise her zaman en çok tıklamayı yani ziyaretçi trafiğini çeken sayfalardır. Bu yüzden ilk sıralarda çıkmak web sitesinin içeriği ne olursa olsun çok önemlidir. Çünkü bir haber sitesinden tutun da internetten satış yapan bir e-ticaret sitesine kadar tüm web siteleri daha fazla ziyaretçi trafiği çekmek ister. Arama motorları ise web sitelerine sıralama faktörlerine uygun olması halinde ilk sıralarda çıkarak ziyaretçi trafiği elde etme imkanı sağlar. Bu imkandan faydalanmak isteyen web siteleri de SEO çalışması yaparak veya yaptırarak ilk sıralarda yer almaya çalışır.
Her arama motorunun farklı sıralama faktörleri vardır. Ancak dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google olduğu için tüm SEO ajansları ve uzmanları çalışmalarını Google algoritmasına uyarak yapar. Çünkü çok az kullanılan bir arama motorunda işe yarayan SEO tekniği Google'da olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden kimse az sayıda ziyaretçi çekilebilecek bir arama motorunda ilk sıralarda yer alabilmek için Google'da gerilemek istemez.
SEO Faktörleri Nelerdir?
Arama motorlarının siteleri sıralamak için kullandığı faktörleri kısaca SEO faktörleri olarak tanımlanır. SEO nedir sorusuna cevap verilirken, bu faktörleri de atlamamak gerekir. En çok kabul görülen hali ile teknik, site-içi ve site-dışı SEO faktörleri olarak üçe ayrılır.
Teknik SEO Nedir?
Sunucu yanıt süresi ve sayfa açılış hızı gibi performanla ilgi olan faktörlerdir.
Site-içi SEO Nedir?
Sayfa içeriğinin özgün ve kullanıcıya faydalı olması, her sayfanın özel başlık ve açıklamasının bulunması, sayfa içeriklerinde konu ile alakalı kullanışlı görsellerin bulunması gibi daha çok kullanıcı deneyimi ile ilgili faktörlerdir.
Site-dışı SEO Nedir?
Web sitesinin ve içeriklerinin diğer sitelerde kaynak gösterilmesi, sosyal medyada paylaşılması ve arama motoru sonuç sayfasında (SERP) tıklanma oranın yüksek olması gibi harici faktörlerdir.
Doğru tekniklerle yapıldığında dijital pazarlamanın yatırım getirisi en yüksek kanalı olan SEO, yanlış uygulamalardan dolayı web sitesinin arama motorlarındaki performansının olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Bu yüzden SEO'nun mutlaka bir ajans veya uzman tarafından yapılması gerekmektedir.