
Arama motoru optimizasyonu yani kısaca SEO, bir web sayfasının herhangi bir arama motorunun sıralama faktörlerine en uygun hale getirilmesidir. Çünkü bir anahtar kelimede arama motorunun sıralama faktörlerine en uygun olan web sayfası ilk sırada yer alır. SEO uzmanı ise bir arama motorunun tüm sıralama faktörlerini bilen ve bir web sayfasının bir anahtar kelimede ilk sıralarda yer alabilmesi için yapılması gereken geliştirmeleri belirleyebilen kişidir.
Örnek #1: Ceyhun'un İsteği Sercan'ın Mesleği
Ceyhun, Motionb.com web sitesinin "Growth Hacking Danışmanlığı" anahtar kelimesinde ilk sıralarda yer almasını istemektedir. Bu isteğini ajansın SEO uzmanı olan Sercan'a iletir. Çünkü Sercan arama motoru sıralama faktörlerini bilmektedir ve hangi geliştirmelerin yapılması gerektiğini belirleyebilecek kişidir.
Arama motoru nedir ve nasıl çalışır?
Arama motoru, internet kullanıcılarının ihtiyaç duyduğu bilgiyi içeren en iyi web sayfalarını arayabildiği sistemdir. İhtiyaç duyulan bilgiyi içeren sayfa bir marka, ürün veya hizmeti içeriyor olabilir veya haber sitesi ya da sosyal medya sitesi de olabilir. Peki arama motoru nasıl çalışır?
- Arama motoruna ait web robotları internetteki web sayfalarını bulur, tarar ve içerikleri ile birlikte dizinine yani arama motorunun veri tabanına kayıt eder.
- İnternet kullanıcısı arama motorunun kullanıcı ara yüzünü kullanarak (Örneğin: https://www.google.com.tr/) ihtiyaç duyduğu bilgi ile ilgili olan bir anahtar kelime girer ve arama yapar.
- Arama motoru daha önceden dizinine kayıt ettiği ve kullanıcının aradığı anahtar kelime ile ilgili olan web sayfalarını sıralama faktörlerine göre değerlendirerek en uygun web sayfası ilk sırada olacak şekilde sıralar.
Örnek #2: Acaba Laptop Fiyatları Ne Kadar?
Eğer bir AVM'de olsaydım ve laptop fiyatlarının ne kadar olduğunu merak etseydim ilk bakacağım mağazaları tahmin edebilirsiniz. Google arama motorunda ise “laptop fiyatları” anahtar kelimesini kullanarak arama yapan bir kullanıcı için yüz binlerce sonuç bulunur. Ancak sadece tek bir web sayfası en üstte yani en ulaşılabilir pozisyonda yer alır. Bu web sayfasının en üst sırada yer almasını sebebi "laptop fiyatları" anahtar kelimesinde arama motorunun sıralama faktörlerine en uygun olan web sayfası olmasıdır.

Tabii ki arama motoru sıralama faktörleri her aramada %100 doğru çalışamaz ancak hepimizin bildiği gibi çoğu zaman işimizi ilk sırada yer alan birkaç sayfayı ziyaret ederek halledebiliriz. Her anahtar kelime ile ilgili internette en az yüz binlerce sayfa olduğunu düşünürsek, arama motorunun bizim için seçeneği çoğu zaman milyonda bir kaça indirebiliyor olması muhteşem bir kolaylıktır.
Arama motorunun ne olduğunu ve nasıl çalıştığını öğrendiğimize göre artık SEO uzmanlığı hakkında konuşabiliriz.
SEO uzmanı nedir?
SEO uzmanı;
- En az bir arama motorunun tüm sıralama faktörlerini bilir.
- Herhangi bir web sayfasını bildiği sıralama faktörlerine göre analiz edebilir.
- Bir web sayfasınnı hedeflenen anahtar kelimede ilk sıralarda yer alabilmesi için yapılması gereken geliştirmeleri belirleyebilir.
- Tercihen: Belirlediği en azından temel geliştirmeleri kendisi yapabilir.
Örnek #3: Hangi SEO uzmanını tercih edersiniz?
Örneğin bir markanın dijital pazarlama müdürü olduğunuzu varsayalım. Bu yılın hedefi; Google arama motorundaki organik ziyaretçi trafiğinizi 2 katına çıkartmak olsun.
Ancak bunu başarabilmek için bir SEO uzmanına ihtiyacınız olacaktır. Peki nasıl bir SEO uzmanı arıyorsunuz?
SEO uzmanının belirlediği geliştirmeleri yapabilecek bir yazılım ekibiniz veya gerekli içerikleri üretebilecek bir editör ekibiniz var mı?
Eğer yoksa sizin sadece yapılması gerekenleri belirleyerek yazılım ve içerik ekibini yönlendirecek bir SEO uzmanı yerine tüm bunları yapabilecek bir SEO uzmanına ihtiyacınız olacaktır.
Nasıl SEO uzmanı olurum? SEO uzmanı neler bilir?
Eğer SEO uzmanı olmak istiyorsanız öncelikle bilgisayar kullanmayı bilmelisiniz. Eğer bilgisayar kullanmayı biliyorsanız öğrenmeniz gereken diğer şeyler önem sırasına göre şunlardır:
- Dünyanın en çok kullanılan arama motoru olan Google'ın tüm sıralama faktörlerini bilmek
- Google Search Console, Google Keyword Planner ve Google Analytics gibi ücretsiz araçları siteye kurabilmek ve kullanabilmek
- Ahrefs, Semrush, Majestic, Moz ve ScreamingFrogSEOSpider gibi ücretli SEO araçlarını kullanabilmek
- HTML, CSS, JS ve Wordpress ile ilgili en azından temel düzeyde bilgi sahibi olmak
- En az uluslararası SEO bloglarını takip ederek anlayabilecek kadar İngilizce bilmek
- Sayfa içeriklerini düzenleyebilmek veya özgün içerikler üretebilmek için dil bilgisi ve yazım kurallarına çok iyi derecede hâkim olmak
- Yapılan analizleri ve gerçekleşen istatistikleri raporlayabilmek için çok iyi derecede (:P) Word, Excel ve PowerPoint kullanabilmek
Peki bu 7 maddede yazanların hepsini bilmek zorunda mısınız? Eğer bilirseniz iyi olur çünkü sadece arama motoru sıralama faktörlerini bilmek sizi tam olarak SEO uzmanı yapmaya yetmeyebilir. Arama motoru sıralama faktörleri genel olarak biliniyor olsa da uygulamada çok çeşitli teknikler mevcuttur.
Size organik ziyaretçi dolu bir kariyer diliyorum.