Sürekli web site denetimi yapıyoruz ve buna rağmen rağmen her bir web sitesinde sıkça görülen benzer sorunlar olabiliyor. Bu sorunları da incelemelerimiz sonucunda çözüyoruz. Yeni oluşturulmuş web siteleri için ve özellikle de düzenli web site denetimleri yapmayı ikinci plana atmış durumdayız.
Bu problemler, markanızı birkaç şekilde etkileyebilir. Bazıları arama sıralamanızı etkileyip ürün ve hizmetlerinizin bulunmasını zorlaştırabilir. Bazıları sitenizi yavaşlatabilir, bu da kullanıcı deneyimini kötü etkileyebilir. Kötü kullanıcı deneyimi de potansiyel müşteri kaybı ve müşteri kaybı demektir. Hatta, tüketicilerin %88’inin kötü deneyim yaşadıkları bir web sitesine dönme olasılıkları çok düşüktür.
Bu yüzden her altı ayda bir web site denetimleri yapmak gerekir – aynı zamanda aşağıda belirlenmiş ve öne çıkarılmış problemleri belirleyip çözmeniz için web sitenizi denetlemeniz gerekir. Web sitenizi maksimum potansiyeline çıkarmak için aşağıdaki maddelere göz atabilirsiniz.
Web Site Denetimleri ve SEO İçin Bilmeniz Gereken Noktalar
1. Anahtar Kelime Kullanımı
Anahtar kelimeler web siteleri için büyük önem arz ediyor. Kullanıcılar arama motorlarında anahtar kelimelerle işlem yapıyor ve bu doğrultuda sitelere ulaşıyor. Bu aynı zamanda SEO performansınız için önemlidir.
2. Anahtar Kelime Sıklığı
‘Keyword stuffing’ ya da ‘Anahtar Kelime Sıklığı’, anahtar kelime kullanım oranına verilen isimdir. Metninizdeki anahtar kelime oranının %2’den az olması önerilir. Aksi durumda spama düşebilirsiniz. Bu da SEO performansınızı etkileyebilir.
3. Bilgilendirici İçerik
Kullanıcılar bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmak ister. Uzun uzun yazılmış, bir anlam ifade etmeyen içerikler size yarardan çok zarar sağlar. Bu nedenle bilgi veren içerikler her zaman değerlidir. Kısaca, içerik kalitesine dikkat etmeden sadece metni uzatmak SEO performansınızı negatif etkiler.
4- Deep Page - Kötü Hiyerarşi
Web sitenizde ana sayfadan belli bir sayfaya ulaşmak için yapılan tıklama sayısı, ‘crawl depth’ ile ölçülür.
Çoğu web site ziyaretçisi de ana sayfadan 3 tık ve daha fazla uzakta olan sayfalara (deep page) ulaşmaya çalışmaz. Bu da web sitenizin kalitesini düşürür. Bu nedenle hiyerarşik yapıyı oluştururken dikkatli davranmalı ve bunu göz önüne almalısınız.
5. Kırık Linkler
Kırık linkler hem SEO hem de kullanıcı deneyimi açısından negatif puandır.
Web sayfasında kötü deneyim yaşayan kullanıcıların %88’inin bu siteyi bir daha ziyaret etme olasılığı çok düşüktür. Bu yüzden sitenizde bulunan linklerin çalışır halde olması web site performansınız için büyük önem taşıyor.
6. Javascript ve CSS Sorunları Yüzünden Yavaşlayan Sayfalar
Sıkıştırılmamış Javascript ve CSS
Sunucunuzda ve harici sitelerde barındırılan dosyalar için sıkıştırma etkinleştirilerek sıkıştırılmamış Javascript ve CSS düzeltilebilir.
Küçültülmemiş Javascript ve CSS
Kaynak kodundaki gereksiz satırlar, boş alanlar ve yorumlar kaldırarak küçültülmemiş Javascript ve CSS düzeltilebilir.
HTML, CSS ve JS hataları için https://validator.w3.org/ adresini kullanabilirsiniz.
Düzenli Web Site Denetimleri İle Performansınızı Arttırabilirsiniz!
Web sitelerinde görülen benzer sorunları, yukarıda belirttiğimiz incelemeleri yaparak çözmek mümkün. Düzenli aralıklarla bu ana konularda web site denetimleri yapılan sitenizin SEO performansı artacaktır. Böylelikle, arama sırası, kullanıcı deneyimi, kaliteli içerik ve benzeri konularda web sitenizi bir üst seviyeye çıkarabilirsiniz. Ayrıca SEO analizi yapabilmek için kullanılabilecek ücretsiz araçları da 'En İyi Ücretsiz SEO Analiz Araçları' blog yazımızdan öğrenebilirsiniz.